Τα σκολειά χτίστε!

 Καλημέρα είδα λίγο ετεροχρονισμένα αυτή την ανάρτηση για το Δημοτικό Σχολείο μας και δεν ξέρω πραγματικά ποιοί είναι αυτοί που κάνουν τέτοιες ενέργειες βάζουν εμπόδια ή θέτουν όρους όπως λίγο γνωρίζω στην εύρυθμη λειτουργία του.
 Επιβάλλεται και πρέπει να προέχει πάντα η ασφάλεια των παιδιών στον προαύλιο χώρο του σχολείου.
Πολύ εύστοχα γράφει η ανάρτηση ότι σε άλλα χωριά κάνουν κινήσεις να φέρουν οικογένειες με παιδιά και προσπαθούν να κρατήσουν τα σχολεία τους συνεχώς ανοιχτά.
 Μία μέρα αν ανέβω στην πλατεία και δεν λειτουργεί το σχολείο 🏫 διαπιστώνω ότι υπάρχει απόλυτη ησυχία, νέκρα λες και δεν κατοικείται τούτο το όμορφο χωριό!
 Εντάξει βλέπω και διαπιστώνω καθημερινά την ερήμωση του χωριού κάτι που έχω γράψει χρόνια πρίν ότι θα συμβεί με την απαράδεκτη και προκλητική στάση κάποιων να συνεχίζεται και να έχει ξεπεράσει τα όρια της υπομονής μου!
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Λιτά χτίστε τα, απλόχωρα, μεγάλα,

γερά θεμελιωμένα, από της χώρας

ακάθαρτης, πολύβοης, αρρωστιάρας

μακριά μακριά τ’ ανήλιαγα σοκάκια,

τα σκολειά χτίστε!

Και τα πορτοπαράθυρα των τοίχων

περίσσια ανοίχτε, να ’ρχεται ο κυρ Ήλιος,

διαφεντευτής, να χύνεται, να φεύγει,

ονειρεμένο πίσω του αργοσέρνοντας το φεγγάρι.

Γιομίζοντάς τα να τα ζωντανεύουν

μαϊστράλια και βοριάδες και μελτέμια

με τους κελαηδισμούς και με τους μόσκους,

κι ο δάσκαλος, ποιητής

και τα βιβλία να είναι σαν τα κρίνα!

Αφιερωμένο σε όλους αυτούς που θέλουν να κλείσουν το Σχολείο μας ας διαβάσουν και λίγο τον Κώστα Παλαμά ένα ποίημα που γράφτηκε το 1910 και παραμένει επίκαιρο ακόμα και σήμερα!

Στο ποίημά του ο Κωστής Παλαμάς  θέλει τα σχολεία να είναι απλά χτισμένα και με γερά θεμέλια. Επίσης θέλει να υπάρχουν μεγαλύτερα παράθυρα για να μπαίνει ο ήλιος και να φωτίζει τις αίθουσες ώστε να δίνει ένα χαρούμενο κλίμα μάθησης στα παιδιά. Ακόμα να μπαίνει ο άνεμος, τα κελαηδίσματα και οι ωραίες μυρωδιές για να υπάρχει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Τέλος, ο δάσκαλος πρέπει να μιλάει σαν ποιητής για να εμπνέει τα παιδιά και τα βιβλία να είναι όμορφα γραμμένα σαν τα λουλούδια και να προσελκύουν τους μαθητές να τα διαβάζουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *