Το καγκελάρι αποτελεί τον χαρακτηριστικότερο παραδοσιακό χορό των χωριών της Ηπείρου.
Είναι γνωστό ήδη από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν χρησίμευε στο να συγκεντρώνονται οι κάτοικοι του χωριού για να ανταλλάζουν απόψεις και να συνεννοούνται για διάφορα κρίσιμα ζητήματα, δίχως να γίνονται αντιληπτοί από τους άθεους κατακτητές. Επιπλέον, όπως όλα τα πανηγύρια και οι χοροί, αποτελούσαν την καλύτερη ευκαιρία γνωριμίας των δύο φύλων,νεαρά κορίτσια και αγόρια. Η διάσωση του χορού στην διάρκεια των χρόνων οφείλεται στην τελετουργία του ως έθιμο την ημέρα που αντιστοιχούσε στην μεγαλύτερη εορτή για κάθε χωριό της Ηπείρου.
Στο Κορφοβούνι, ο ιδιότυπος αυτός χορός με τους όμορφους στίχους του, και οι οποίοι και παραλλάσσουν από χωριό σε χωριό, τα τελευταία πολλά χρόνια χορεύεται στις 16 Αυγούστου από τις τρεις ημέρες του μεγάλου εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Με τη δύση του ηλίου, οι παρευρισκόμενοι συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού και πιασμένοι πισθάγκωνα σε ευθεία διάταξη κρατιούνται εμπρός της γραμμής οι άντρες, με ηλικιακή ιεραρχία (πρώτα οι γηραιότεροι και έπειτα οι πιο νέοι). Με τον ίδιο τρόπο ακολουθούν και οι γυναίκες, ενώ στο τέλος πιάνονται και τα παιδιά. Οι ξένοι και οι επισκέπτες, αρχικά παρακολουθούν γύρω από την πλατεία κι αργότερα πιάνονται και εκείνοι στο τέλος του χορού. Μπροστάρηδες στο καγκελάρι εναλλάσσονταν κατά σειρά ο ιερέας της ενορίας, ο γηραιότερος χορευτής και ο εκάστοτε εκλεγμένος εκπρόσωπος του χωριού.
Το καγκελάρι είναι χορός κλειδωτός, αργός, δωρικός, ξεκινά με το αριστερό πόδι προς τα εμπρός, ενώ το δεξί με τη σειρά του ανασηκώνεται και επιστρέφει πρώτο πίσω, για να ακολουθήσει το αριστερό, το οποίο ακουμπά στα δάχτυλα (μύτη ποδιού). Γρήγορα ξεκινά και πάλι εμπρός.
Με τη λήξη του εν λόγω παραδοσιακού χορού, καγκελάρι ακολουθεί η έναρξη του μεγάλου πανηγυριού του χωριού.
[Φωτογραφίες από το καγκελάρι στο χωριό μας θα βρείτε ελεύθερα στην ομάδα του facebook “Κοφοβούνι Άρτας”]