Στη Λίμνη Πουρναρίου αποκαλύπτεται ο βυθισμένος οικισμός “Φάγκος” Κάτω Καλεντίνης.

Αυτό το καλοκαίρι η μεγάλη υποχώρηση της στάθμης της λίμνης λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας προσφέρει στο σημείο εντυπωσιακές εικόνες, τόσο με την αποκάλυψη ερειπίων του βυθισμένου οικισμού, τού Δημοτικού Σχολείου ορόσημο της στάθμης, όσο και του μπαζώματος από τα φερτά υλικά των ποταμών Σαραντάπορου που κατεβαίνει από τα ορεινά Αθαμάνιο,Βουργαρέλι,Παλαιοκάτουνο και του παραπόταμου της Καλεντίνης που όπως φαίνεται έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο μήκος πρός την Κάτω Καλεντίνη και την Σμίξη Κορφοβουνίου!
Ακολουθεί άλμπουμ με αποκαλυπτικές φωτογραφίες από το σημείο που τραβήχτηκαν στις 7/9/24 οπου μας δείχνουν ότι σε σχέση με παλαιότερες φωτογραφίες που έχω τραβήξει από μακριά το μπάζωμα της λίμνης έχει προχωρήσει πάρα πολύ πρός εμάς και το βάθος του νερού στο σημείο όταν καλύπτεται είναι πολύ μικρό.
Ο «Φάγκος» ήταν ένας μικρός οικισμός που βρισκόταν κάτω από τα νερά της λίμνης από τη στιγμή που κατασκευάστηκε το φράγμα στο ύψος του Πέτα και δημιουργήθηκε η Λίμνη Πουρναρίου. Οι κάτοικοι του οικισμού είχαν μετακινηθεί αναγκαστικά, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους,τα χωράφια τους και την καθημερινότητά τους.
Η χαμηλή στάθμη του νερού αυτό το καλοκαίρι, αποτέλεσμα της ακραίας ξηρασίας, έχει αναδείξει τα απομεινάρια του παλιού οικισμού, προσφέροντας μοναδικές εικόνες του παρελθόντος. Σημαντικά κτίρια, όπως το Δημοτικό Σχολείο του οικισμού, καθώς και άλλες υποδομές έχουν γίνει ορατές. Ο τόπος είναι γεμάτος από υπολείμματα ερειπίων και προσκλήσεις για επισκέπτες που επιθυμούν να δουν ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας.
Η παρουσία των απομειναριών του οικισμού, μαζί με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή λόγω της ανομβρίας, ενισχύει την ανάγκη για προσοχή και διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Η αποκάλυψη αυτή θυμίζει τη δύναμη της φύσης και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έρχεται σύντομα στην καθημερινότητά μας.